Lisää turpeenottosoiden lakkautuspäätöksiä!

Ympäristöministeriön kansliapäällikkö Hannele Pokka tokaisi Puula-Forumissa esitellessään ministeriönsä uusia linjauksia: ”Itse asiassa kaikki nämä vanhat (perustason) turvetuotantoalueet pitäisi lakkauttaa.”  Ympäristöalan korkeimmalta virkahenkilöltä se oli merkittävä ja tervetullut kannanotto. Toivottavasti tämä antaa ympäristöhallinnon virkamiehille maakunnissa rohkeutta jatkossa toimia oman ammattitaitonsa, havaintojensa ja lakien edellyttämällä tavalla. Helppoahan se ei ole, kun maan hallitus virallisesti varoittaa puuttumasta turveteollisuuden toimintaan.

Turveyhtiön vastuuhenkilöt eivät yleensä myönnä mitään. Valituksessaan Kalmunevan sulkemispäätöksestä yhtiön lakimies kuitenkin kirjoittaa: ”… tarkoituksena on vähentää Kalmunevan turvetuotannon haitallisia ympäristövaikutuksia vallitsevan lupakäytännön mukaiselle tasolle”. Mitä ihmettä? Tähän asti yhtiö ja sen päästöjä mittaava konsultti ovat väittäneet, että ei Kalmunevalta mitään tule.  Samassa vastineessa kunnianarvoisa lakimies vielä toteaa, että vaikka yhtiö ei  Kalmunevan asioista mitään tiedäkään, niin pitkä kokemus muista vastaavista hankkeista korvaa tuon pienen puutteen. Tällainen rehellisyys on uutta.

Turveyhtiö on itsekin havainnut vanhat turvekaivoksensa kelvottomiksi. Parhaillaan on käynnissä mittavat rakennustyöt Saarijärven reitin varrella. Vanhoihin turpeenottoalueisiin pyritään väkisin ymppäämään muodissa olevia pintavalutuskenttiä. Rakennustöiden jäljet vesistössä ovat kamalaa katseltavaa. Oheinen kuva on läheltä tällaista työmaata, ns. Ramsin rannasta. Ympäristöhallinnon valvontavirkahenkilöt eivät katso näiden töiden liittyvän heidän valvontavelvollisuuksiinsa. Kuka näitä sitten valvoo? Kysymys on ilmiselvästi ympäristön pilaamisesta, jota ei ilman lupaa saa tehdä.

Turvemössöä katiskassa
Turvemössöä katiskassa

Kalmunevan sulkemispäätös oli tyylikäs ja rohkea teko Keski-Suomen ELY:n virkahenkilöiltä. Siitä on annettava täysi tunnustus. Tämä oli kuitenkin vasta alkua. Samanlaisessa tilassa kuin Kalmuneva ovat monet muut Läntisen Keski-Suomen turpeenottoalueet. Kaikki ne on suljettava. Lisäksi me tiedämme, että pintavalutuskentät eivät juuri tilannetta paranna. Niin että oikea toimenpide on sulkea kaikki turvekaivokset!

Olavi Niemi