Haukivuoren Kangasjärvi, Akonlahti 16032014

Seuraavassa lyhyessä videossa on näytetty Savossa sijaitsevan, suurten turvetuotantoalueiden alapuolella olevan Kangasjärven tilannetta tältä talvelta. Video on kuvattu Kangasjärven Akonlahdella johon Ropolansuon vedet virtaavat turvetuotantoalueella sijaitsevan kemikalointiaseman jälkeen.

Vapon aluejohtaja sanoo Länsi-Savo lehdessä 12.06.2013, että kyseinen turvetuotantoalueen vesien käsittely kemikaloinnilla on järein ja tehokkain puhdistusmenetelmä, jonka teho on osoittautunut hyväksi. Paikalliset asukkaat ovat täysin eri mieltä.

Tämän videon on kuvannut Haukivuorella asuva Yrjö Takkinen.

Pylkönmäellä Keski-Suomessa sijaitsevalla Paajalan Isosuon turvetuotantoalueella on valittu vesienkäsittelyksi samanlainen menetelmä. Paajalan Isosuon vedet virtaavat mm. Moksinjokeen missä elää alkuperäinen taimen. Jokainen ymmärtää, että taimen ei elä hetkeäkään videolla nähdyssä vedessä. Paajalan Isosuon turvetuotannon ympäristölupa on parhaillaan käsittelyssä korkeimmassa hallinto-oikeudessa koska siitä on valitettu mm. siitä syystä, että po. päästöt aiheuttavat merkittävää vahinkoa alapuoliselle vesistölle.